Köy Tarihi

Köy Tarihi

Misi Köyü’nün Tarihi ve Misi Köyü Hakkında

Milattan Sonra 183 yılında Alex adlı bir keşiş tarafından İnkaya ile birlikte keşfedilen ve böylece yaşamın başladığı Misi’nin ilk zamanlardaki adının Mysia olduğu söyleniyor. O zamanlarda keşiş Alex ve yanında getirdiği diğer Hıristiyanlar, yerleştikleri bu köyde konsül toplayarak İncil üzerine tartışmalar yaparmış. Misi’nin 180’li yıllarda İncil konsüllerine ev sahipliği yapması ve şimdilerde kalıntılarına rastlanan Misipoli Manastırı civarında İncil’in bir nüshasının bulunduğuna inanılması Misi köyünü Hıristiyanlık’ta önemli bir konuma taşıyor.

Tarihte bağcılık, ipekböcekçiliği ve tarım ile dikkat çeken Misi’de gezerken bol bol göreceğiniz asma yaprakları ve üzüm bağları, köyün pekmez ve şarabı ile bilinmesinin habercisi. Misi’de uzun bir geçmişi olan şarap ve pekmez üretimi; yalnızca bu yörede yetişen misket üzümleri ile gerçekleştiriliyor.

 

Misi Köyü’nün Turizm Hikayesi

Tarihi 2000 yıl önceye dayanan, 300 haneli ve 1300 nüfuslu şirin Misi köyü, Bursa’nın en yeşil köşelerinden biri olsa gerek. Ortasından geçen Nilüfer Çayı’nın etkisiyle ipekböcekçiliği ile tarımın hakim olduğu, Bursa’nın bereketi bol köylerinden biri olan Misi; yıllar önce şehrin geleneksel zanaatlerinden ipekböcekçiliği ile ünlenmiş. Ne var ki Çin’den gelen ucuz ipeğe Misi’nin işçiliği ve ipek fiyatları dayanamaz hale gelince, köyün ana ekonomisini oluşturan ipekböcekçiliği, bağcılık ve tarım günden güne tükenmiş, bitme noktasına gelmiş. Köy halkının erkekleri zamanla başka işlere yönelirken, yıllardan beri çalışmaya alışık olan Misili kadınlar evlerine kapanır, istihdamsızlıktan çalışamaz olmuş. Bu şekilde Misi’nin ekonomisi önemli ölçüde bozulurken, işsizlik orasını da bir hayli artmış. Ancak, bildiğiniz gibi kadınlar toplumun aynası ve Misi’nin azimli kadınları da buranın öyküsünü değiştirmek için azimle harekete geçmiş.

 

Gelecek Turizmde’nin ilk dönem projelerinden Misi

Son 4 yıldır, Anadolu Efes’in yüreğimize su serpen projesi Gelecek Turizmde ile yeni ekonomilere ve gündeme yenik düşen ipekböcekçiliği Misili kadınların elinde yeniden canlandırılıyor. Turizmde sürdürülebilirlik için çalışan Gelecek Turizmde’nin ilk dönem projelerinden biri olan Misi köyü, ‘Gel Bir Gün Misili Ol’ projesi ile geleneksel ipekböceği zanaatini Bursa’ya ve ülkelerine yeniden kazandırıyor, hem de bu kapsamda yöresel lezzetlerin ziyaretçilere tanıtılması ile ilgili de bir adım atıyor.